De methodiek van Het ‘Nieuwe’ Putten

Ik neem je mee in een artikel dat ik al heel lang in mijn bezit heb en waarvan ik de inhoud recentelijk weer in de praktijk met mijn studenten toepas. Ik heb het naar vrije hand vertaald en een verhalende beschrijving van de inhoud gemaakt. Hopelijk geeft het artikel je “food for thought”.

Een wetenschappelijk onderzoek uit 2006. Met schokkende resultaten…

Uitgevoerd door Eric Apenfels, PGA Top 100 coach in Pinehurst, North Carolina en Bob Christina (PhD), Emeritus Decaan van de ‘School of Health & Human Performance aan de Universiteit van North Carolina- Greensboro.

Wat bleek na analyse van bijna 3.000 putts?

Er is een betere manier om te putten!

28% beter om precies te zijn.

Bedenk goed dat zo’n 40% van al jouw slagen tijdens een ronde een putt is (bij de meeste amateur-golfers is dat nog meer).

Ben jij een potentiële kandidaat?

Beantwoord snel de volgende vragen en trek jouw conclusie:

  • Maak je meer dan eens, een drie-put per ronde?
  • Houd je vaak meer dan 1,5 meter over na een put van 7,5 meter?
  • Heb je meer dan twee seconden nodig om te putten, nadat je helemaal klaar staat?
  • Twijfel je als je klaar staat om te putten?
  • Vind je het moeilijk om agressief te putten en vertraging in je beweging te vermijden?

Antwoord je minstens drie keer met  ‘JA’? Dan heb je niets te verliezen en vooral: géén tijd meer te verliezen!

Ga maar lekker op het puntje van je stoel zitten en lees snel verder.

Het onderzoek ‘Instinct Putting’

De conventionele wijsheid is:

Je moet gedurende de putting stroke naar de bal kijken en je blik op de plek houden waar de bal lag, lang nadat de bal is geraakt.

De Omdenk theorie is:

Je kijkt naar de hole – i.p.v. naar de bal – vanaf het moment dat je klaar staat om te putten tot en met het moment dat je putting stroke is afgerond.

>>> Wie waren de deelnemers?

In totaal deden er 40 spelers mee aan het onderzoek. Variërend in handicap 8-36.

Ze werden in twee groepen van 20 spelers opgesplitst, met een balans in handicapniveau, leeftijd en geslacht. Eén groep was de experimentgroep, de andere groep was de controlegroep.

Gedurende het onderzoek gebruikte de controlegroep de conventionele methode: het kijken naar de bal tijdens de putting stroke.

Het putt-experiment ????

Gebruikmakend van de conventionele methode van het kijken naar de bal, moesten alle 40 spelers, negen ballen putten naar holes, waarbij de afstand varieerde van 30 cm – 12 meter. De resultaten waren statistisch gelijk.

Vervolgens, putten de spelers uit de controlegroep, één bal, naar elk van de 9 holes, in willekeurige volgorde.

De experimentgroep deed hetzelfde, maar met één gigantische verandering! Zij kregen de instructie om hun gebruikelijk pre-putt routine te doorlopen, maar vervolgens naar de hole te kijken, ipv naar de bal…..

Daarna werden de resultaten van de twee groepen vergeleken.

Wat was het effect van het kijken naar de hole ?

Shocking resultaten…

Bij lange putts eindigt de bal significant dichterbij de hole, wanneer je naar de hole kijkt.

Bij putts met een afstand tussen de 8,5/13 meter, hielden de spelers die naar de hole keken, gemiddeld net iets minder dan 71 centimeter afstand tot de hole over.

In vergelijking met de spelers die naar de bal keken, zij hielden gemiddeld 94 centimeter afstand tot de hole over.

Dit betekent dat de experiment groep 24% dichterbij de hole was. 23 centimeter die het verschil kan maken tussen een twee-putt of een kostbare drie-putt.

Ook bij korte putts, loont het om naar de hole te kijken. Bij putts met een afstand van 90 cm/2.40 meter tot de hole, hielden de spelers die naar de hole keken gemiddeld net iets minder dan 23 centimeter afstand tot de hole over.

Terwijl de controlegroep, zij die naar de bal keken, gemiddeld 30 centimeter afstand tot de hole over hielden. Dat ogenschijnlijk verwaarloosbare verschil, kan net het verschil zijn tussen een eenvoudige tap-in of de korte mis…..

Het Nieuwe Putten is eenvoudig aan te leren

Het meest verrassende aspect van deze bevindingen, is misschien wel het gegeven dat de spelers  die naar de hole keken, zo snel beter werden.

Na slechts 45 putts, hielden ze slechts 60 centimeter afstand tot de hole over op putts die varieerden in 2-13 meter afstand. Dat is een verbetering van 27,5% in vergelijking met het kijken naar de bal.

Overall, verbeterde de experiment groep zich bijna twee keer zoveel als de controle groep, en dat met dezelfde hoeveelheid training.

 


Waarom werkt ‘kijken naar de hole’ zoveel beter?

Er zijn drie hoofdredenen aan te wijzen:

  1. Ze speelden vanuit de kracht van hun brein….

Gebruikmakend van hun binoculaire zicht, hetgeen wil zeggen dat je het doel ziet met beide ogen. Je brein vertaalt de subtiele verschillen, in wat elk oog ziet en geeft je hierdoor een uiterst nauwkeurige perceptie van diepte/afstand. Je bent dus beter in staat om vanuit je scherpere waarneming de juiste motorische handeling op te roepen. Het juiste gevoel, passend bij de afstand.

Je waarneming stuurt immers je motoriek!

Tegelijkertijd profiteer je van een ander uiterst adequaat fenomeen. Je focaal visuele systeem. Dit systeem ziet dingen als groeirichting van het gras en ondulaties in de green.

Wanneer je naar de bal kijkt tijdens je putting stroke moet je brein al deze informatie onthouden en met iedere milliseconde die jij verspeelt, terwijl je twijfelend boven de bal staat, gaat deze herinnering verloren. Je hebt de live stream van uiterst bruikbare informatie onderbroken door naar de bal te kijken.

Terwijl deze informatie tot en met het allerlaatste moment LIVE beschikbaar blijft wanneer je naar de hole kijkt. 

2) Ze stonden nagenoeg perfect stil…..

Wellicht een effect van de angst om de bal te missen, maar de spelers die naar de hole keken, stonden als een huis en behielden hun houding als beelden.

Hun blik was gericht op de hole, als een laserstraal. Hierdoor was de beweging van hun lichaam minimaal en uiterst functioneel.

3) Ze accelereerden door de bal….

Hierdoor behielden ze natuurlijke controle over de snelheid. De meest voorkomende oorzaak van slecht putten is het ontbreken van het vermogen om afstand van de putts te controleren. Slecht putten wordt veroorzaakt door te zacht of te hard putten.

Hierin ligt het grootste onderscheid tussen amateurs en professionals. Als het vertrouwen in afstandscontrole ontbreekt, zal je brein automatisch geneigd zijn de beweging af te remmen, te vertragen door de bal.

Dit vormt de doodsteek voor iedere putt, zowel met het oog op afstand als richting (het blad komt open te staan wanneer je vertraagt) Dit probleem wordt versterkt als de putts langer zijn omdat de stroke ook langer wordt.

Angst om te veranderen?

Verandering is altijd eng. Misschien wel het engste dat er bestaat in het leven. ‘Ver’ van je bed en meestal beter voor ‘anderen’… Je weet immers wat je hebt en nog niet wat je krijgt.

Daarnaast krijg je ook nog eens te maken met commentaar van anderen. Die verklaren je misschien wel voor gek! Hebben geen idee wat je aan het doen bent.

Ook al ben je op zijn minst getriggerd geraakt door de uitkomst van dit onderzoek en zie je de grote winst. Er is maar één manier om erachter te komen of ‘kijken naar de hole’ voor jou werkt….

Try before you die! Meld je aan voor de Putter Experience op vrijdagmiddag 6 augustus 2021 bij Golfcentrum Noordwijk.

De volgende stappen zullen je helpen bij het overwinnen van je angst (geleend van Dr. Richard Coop):

  • Committeer jezelf…..

Simpelweg zeggen, ” ik hoop dat ik een betere putter word” is geen commitment. Zeg tegen jezelf, ” ik word een betere putter en dit is exact het plan, dat ik ga volgen om dat te realiseren”. Dat is commitment.

  • Neem je verantwoordelijkheid…..

Vertel je golfmaten dat je bezig bent met een verandering en vraag hen om aan te geven wanneer je deze wel of juist niet toepast. Hierdoor voorkom je terugval in oude gewoontes.

  • Stel haalbare doelen…..

Je hart wil direct succes, maar je brein weet dat een verandering tijd vergt. Stel dus haalbare doelen en werk met stapjes. Het behalen van kleine tussendoelen, houd je gemotiveerd en geven je een grotere kans op het bereiken van je lange termijn successen.

Hoe integreer je ‘kijken naar de hole’ in jouw golfspel? De truc zit ‘m vooral in de overtuiging dat ‘kijken naar de hole’ jou een beter putter zal maken. Resultaten zijn de grootste inspirator van het geloof!

Twee-weken plan met succes garantie 

Dag 1-5

Voordat je gaat spelen putt je 5-10 ballen op de oefengreen, terwijl je naar de hole kijkt. Vreemd en eng waarschijnlijk, maar hierdoor start je de overtuiging in je brein dat deze methode werkt.

Dag 6-7

Put 50 ballen op de oefen green naar holes met verschillende afstanden (het aantal mag ook minder zijn, als je fysiek last ondervindt, neem je tijd). Na een tijdje zul je merken dat je ballen dichter bij de hole eindigen, vooral van grotere afstanden.

Dag 8-13

Speel een ronde waarbij je op drie holes naar de hole kijkt, terwijl je put. Heb vertrouwen – als je goed getraind hebt – zul je een prima resultaat behalen. Je medespelers zullen verrast zijn, in shock wellicht.

Dag 14

Speel een complete ronde terwijl je bij alle putts naar de hole kijkt. Gefeliciteerd, je hebt de transformatie ondergaan. De paradigma shift. Je bent een Nieuwe Putter ????!

Meer weten? Check het boek ‘Instinct Putting’, van Eric Alpenfels.

Amazon.com: Instinct Putting Revisited: Look Where You Want to Putt the Ball eBook: Christina, Bob, Heath, Cary, Alpenfels, Eric: Kindle Store

Mogelijke vragen/bezwaren bij Het Nieuwe Putten

  • Waarom kijkt geen enkele Tour professional naar de hole terwijl hij/zij putt ?

Onjuist, sterspelers als Jordan Spieth en Louis Oosthuizen staan juist bekend om het feit dat ze vaak naar de hole kijken als ze putten.

  • Als ik naar de hole kijk, is het toch heel lastig om zuiver balcontact te genereren?

Mensen veronderstellen dat het heel lastig is om zuiver balcontact herhaalbaar te maken en dat dit heel veel training vergt. Maar dat is een verkeerde aanname. Het is net zo eenvoudig als ‘handje-klap’ met je ogen dicht….

  • Waarom heb ik dit dan nog nooit gehoord of dit geleerd en zie ik niemand om mij heen dit doen ?

Ik heb geen idee waarom niet iedereen op deze manier putt. Het idee erachter is zo logisch en het rendement zo hoog.

De opleidingsinstituten hanteren de mainstream aanpak. Anders is gek, vreemd, dus doen we wat iedereen doet. Ik neem deze uitspraak voor mijn conto: “Everybody is wrong!”

De nieuwe ‘next level’ putters van Cobra Golf zijn waanzinnig mooi en innovatief. Bekijk in onderstaand filmpje wat onze vriend Bryson DeChambeau er van vindt.

 

Groet met impact ????

Michel Put
Team True Groove

???? Entertrainer
????????‍♂️ Founder Het Nieuwe Golfen
⛳️ Promotor Het Nieuwe Putten

PS 1: Wil jij de nieuwe Cobra Putters testen of aanschaffen? Meld je dan aan voor een gratis fitting sessie in Noordwijk via deze link.

Je las een blogartikel van Het Nieuwe Golfen.

Reageren mag altijd en delen ook.

Wat ook mag is doorklikken naar de volgende stap in jouw golfleven.

Dit zijn jouw opties:

En verder?